Wat is MCT Olie?

Van vet kan je afvallen! Dat is een hele gedurfde statement. En toch is het waar. Je zal wel eens van MCT olie gehoord hebben. Met MCT olie kan je namelijk gezond en veilig afvallen. MCT olie heeft geen smaak, waardoor het heel makkelijk toe te voegen is aan je dieet. De hamvraag is dus “Wat is MCT olie?” Goed dat je het vraagt. In dit artikel zullen we nader ingaan op wat MCT olie is en waarvoor het goed is.

MCT olie wat is dat?

Om te begrijpen hoe dit werkt, nog even een kleine biologie opfrissertje. Vetten zijn opgebouwd uit verschillende vetzuren. Er bestaan verschillende types vetzuren. Elke type heeft een andere werking op de gezondheid van de mens. De samenstelling van een vet bepaalt in principe of een vet “goed” of “slecht” is.

MCT staat voor Medium Chain Triglycerides (of middellange keten vetzuren). Een triglyceride (tri=drie) bestaat uit 3 soorten glyceriden of vetzuren. Deze kunnen verzadigde of onverzadigde verbindingen hebben.

Triglyceride is dus de technische term voor vet en heeft 2 hoofdfuncties. Ze worden getransporteerd naar de cellen en verbruikt als energie of worden opgeslagen als lichaamsvet.

De meeste van het vet dat voorkomt in ons voedsel bestaat uit lange keten triglyceriden of vetzuren. De verwerking van deze vetzuren duurt langer dan middellange keten vetzuren. Simpelweg omdat de keten aan vetzuren langer is.

We hebben dus gezien dat MCT vetzuren een middellange lengte hebben. Deze vetzuren worden helemaal anders verwerkt in ons lichaam. Doordat MCT een kortere lengte heeft wordt dit vetzuur sneller afgebroken en ook sneller geabsorbeerd door het lichaam.

MCT’s worden dus direct in de lever opgenomen om te gebruiken voor energie. Terwijl andere vetzuren eerst de spijsverteringsstelsel moeten doorlopen.

Wat is MCT olie nou eigenlijk? MCT olie is dus een door de mens gemaakt olie waarin een hoge concentratie MCT (vetzuur) zit verwerkt. De MCT concentratie wordt verkregen middels extractie en isolering van de MCT vetzuren uit bepaalde voedingsmiddelen, zoals kokosolie, palmolie en melkproducten.

Is MCT olie gezond?

Het is altijd een goed idee om gezonde oliën toe te voegen aan een dieet vol fruit en groenten. Het geeft je lichaam vitaminen, mineralen en andere essentiële voedingsstoffen die je nodig hebt om je te beschermen tegen chronische ziekten.

Behalve dat MCT olie als directe energiebron dient voor energie in het lichaam, hebben we gezien dat MCT snel wordt afgebroken door het lichaam. Door het afbreken van het vet, MCT olie, in de lever, komen er ketonen vrij. Deze kunnen via het bloed als alternatieve energiebron dienen voor de hersenen, die normaliter glucose gebruiken als energiebron.

Ons lichaam reageert in principe in vele opzichten positief op het gebruik van MCT. Naast andere gezonde vetten, denk aan olijfolie, avocado’s en noten, is MCT olie dus prima te gebruiken als voedingssupplement.

Wat doet MCT olie?

MCT’s zijn een vorm van natuurlijke brandstof voor je lichaam. Het is een bron van gezonde vetten die de sportprestaties, cognitieve vaardigheid, gewichtsbeheersing en het functioneren van de darmen en hart kunnen helpen verbeteren. althans is het geen wondermiddel.

We zeiden al dat MCT’s kunnen worden omgezet in ketonen, die worden geproduceerd door de afbraak van vet wanneer de koolhydraatconsumptie laag is.

Bij een ketogeen dieet (koolhydraatarm dieet) wordt er geadviseerd om MCT olie te gebruiken. Het ketogene dieet is een krachtige manier om gewicht te verliezen door vet te verbranden en suiker (pasta, brood, rijst,…) opzij te zetten. Het aanvullen van je keto-dieet met MCT-olie maakt ketose gemakkelijker en effectiever.

De voordelen van een keto-dieet worden geoptimaliseerd wanneer je in ketose zit, een toestand waarbij je lichaam vet verbrandt in plaats van koolhydraten als brandstof. Natuurlijk is het moeilijk om in een wereld vol geraffineerde suikers en verwerkte koolhydraten ketose te verkrijgen en er in te blijven. Door MCT olie toe te voegen wordt dit een stuk eenvoudiger.

De voordelen van MCT olie

Bij gebruik van homeopatische oliën zijn er altijd mensen die er baat bij hebben en anderen niet. Dit geldt ook voor MCT olie. Hier zijn enkele voordelen van MCT olie:

  • Het kan bijdragen aan gewichtsverlies (in combinatie met keto dieet).
  • Je eetlust en hongergevoel worden geremd.
  • Je bloedsuikerspiegel wordt in balans gehouden.
  • Het immuunsysteem wordt versterkt
  • Je bent scherper, want het concentratievermogen is beter.
  • Het lichaam wordt constant gevoed met energie.

Is kokosnoot olie hetzelfde als MCT olie?

Kokosolie staat nu bekend als hét middel voor de gezondheid en welzijn van de mens. Het wordt zo van mond op mond overgebracht en vooral in de zorg kan men niet zonder. Maar kokosolie bestaat uit een heleboel soorten vetten, die niet allemaal goed zijn voor je lichaam. En niet alle vetten in kokosolie worden gebruikt voor efficiënte energie en vetverlies in je lichaam.

Dit wil niet zeggen dat kokosolie niet goed is voor je lichaam. Het zit alleen zo dat je niet genoeg MCT vetzuren kan nuttigen uit kokosolie zelf. Het is niet zoals de bedrijven adverteren dat kokosolie uit 60% MCT bestaat.

Er zijn vier verschillende soorten MCT’s:

  • Capronzuur
  • Caprinezuur
  • Caprylzuur
  • Laurinezuur

De MCT’s in kokosolie bestaan voor ongeveer 50 procent uit één soort, namelijk laurinezuur, en bevat meestal de andere drie in verschillende hoeveelheden. Kokosolie heeft ook een LCT (Long Chain Triglyceride) oftewel een lange keten vetzuur.

Verder wordt MCT olie verkregen middels het extraheren van vetzuren uit kokos en palmolie. MCT olie bestaat meestal uit caprinezuur, caprylzuur of een mengsel van beide.

Het verschil tussen MCT olie en kokosolie is dus het feit dat MCT olie een geconcentreerde hoeveelheid caprinezuur en caprylzuur bevat en volledig bestaat uit MCT’s. Daarom is het pure MCT olie.

Zal MCT olie me uit ketose halen?

MCT’s worden direct via de darm geabsorbeerd, komen in de bloedbaan terecht en worden direct naar de lever gestuurd. Hier worden MCT’s omgezet in ketonen – het bijproduct van vet dat wordt gebruikt voor energie, dat kan worden gebruikt door de hersenen, het hart en andere spieren.

Als je een ketogeen dieet volgt, dat zeer weinig koolhydraten heeft en veelal meer werkt op het verbranden van vet voor energie, dan kan het innemen van MCT olie je helpen om in de vetverbrandende staat te blijven die bekend staat als ketose. Het lichaam zal dan ipv glucose het vet gebruiken als energiebron.

Zal MCT olie mijn cholesterol verhogen?

Hart- en vaatziekte zijn een groeiend probleem. Sommige factoren die je risico voor hart- en vaatziekten verhogen zijn onder meer hoge cholesterol, bloeddruk, ontsteking, overgewicht en roken.

Men heeft kunnen aantonen dat MCT olie het gewicht en vetverlies ondersteunt. Dit kan op zijn beurt het risico op hartaandoeningen helpen verminderen.

Een onderzoek dat  bij 24 mannen met overgewicht gedaan werd, ontdekten ze dat het nemen van MCT olie in combinatie met fytosterolen en lijnzaadolie gedurende 29 dagen het totale cholesterol met 12,5% verminderde. Toen echter olijfolie werd gebruikt, bedroeg de vermindering slechts 4,7%.

Dezelfde studie heeft ook kunnen aantonen dat het lichaam veel minder van de “slechte” cholesterol opneemt.

Bovendien kan MCT olie ook ervoor zorgen dat je lichaam meer “goede” cholesterol aanmaakt om je hart te beschermen tegen allerlei ziekten.

Houd er echter rekening mee dat overdrijven met MCT-olie mogelijk kan leiden tot een aantal bijwerkingen, zoals misselijkheid, braken, diarree en maagklachten. MCT-olie zou niet je enige vetbron moeten zijn en je hoeft het niet toe te voegen aan elke maaltijd.

Conclusie

We hopen dat we wat licht in de tunnel hebben gebracht op de vraag “ Wat is MCT olie?” Ook hebben we gezien dat ons lichaam vele voordelen heeft bij het gebruik van MCT olie. Deze gezonde olie kan een wezenlijke bijdrage leveren aan onze lichamelijke gezondheid en welzijn, mits we het op de juiste manier gebruiken en letten op de dosering.

Wat we zeker kunnen stellen is dat MCT olie geen magische gezondheidsmiddel is, maar wel een gezonde voedingssupplement met veel voordelen.

Het is ook de moeite waard om je eraan te herinneren dat raadzaam is om contact te maken met je arts of een erkende diëtist voordat je supplementen als MCT olie aan je dieet toevoegt.

Plaats een reactie


9 + = elf